image_intro_alt

Dziemianowicz-Bąk: Chcemy, aby od 1 stycznia można było zgłaszać wniosek o rentę wdowią

Śmierć osoby bliskiej to zawsze jest tragedia i duży wstrząs, także dla osoby starszej. Często zapominamy, że jest to wstrząs nie tylko emocjonalny, ale i finansowy. Kiedy znika druga osoba, nie znikają koszty utrzymania, rachunki, czy też konieczność kupna pralki. W tym samym czasie przychody gospodarstwa domowego zmniejszają się o połowę.

Właśnie po to, aby pomóc tym osobom w wieku senioralnym i znalazły w się w trudnym położeniu finansowym, powstał obywatelski projekt ustawy o rencie wdowiej.

Jako Lewica wspólnie z OPZZ w 2022 r. rozpoczęliśmy zbiórkę pod tym obywatelskim projektem, ale poprzednia władza przetrzymała go w zamrażarce. W nowej kadencji pojawił się na nowo i wczoraj do ponad 200 tysięcy obywatelek i obywateli, którzy podpisali się pod tym projektem, dołączyła Rada Ministrów.

Oczywiście ze swoim stanowiskiem oraz uwarunkowania, które faktycznie muszą zostać spełnione, aby ten projekt wszedł w życie. Renta wdowia już w przyszłym roku pojawi się w polskim systemie i będzie to ważna pomoc dla osób starszych.

Koszty finansowe tego projektu dla budżetu są ogromne, to jest największy projekt socjalny koalicji 15 października. Odpowiedzialne podejście do finansów publicznych wymagało rozmów z Ministerstwem Finansów, czy też z całym rządem. Po długich pracach udało się wypracować taki model kroczący dochodzenia do określonego pułapu tej renty, żeby pomóc najuboższym emerytom, którzy są w najtrudniejszej sytuacji finansowej, pomóc w sposób efektywny.

Dzięki temu renta wdowia stała się akceptowalna dla wszystkich partii koalicyjnych i zdobyła szansę na wejście w życie. To nie sztuka mieć projekt ustawy na papierze, który nigdy nie stanie się rzeczywistością, a przecież Polki i Polacy czekają na konkrety.

Po wczorajszej dyskusji na Radzie Ministrów oraz deklaracji premiera oczekuję poparcia dla renty wdowiej ze strony całej koalicji 15 października. To jest projekt ponad politycznymi podziałami mam nadzieję na jego szerokie poparcie. Nie spodziewam się zwłoki z podpisem ze strony prezydenta. Chcemy, aby od 1 stycznia można było zgłaszać wniosek o rentę wdowią.

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, ministra rodziny, pracy i polityki społecznej
Rzeczpospolita, 24 lipca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…